Fritt Ord vinnar: – Norge hyllar Nazisten Knut Hamsun

“Norge tar ikkje et grundig og oppriktig oppgjør med en nazist som bar på et norsk navn”.

Sara Azmeh Rasmussen har konvertert frå Islam til trua på Jesus. Ho refsar Norge for å hylle norske Nazistar som Knut Hamsund.

Dette sier Sara Azmeh Rasmussen. Den Syriske Muslimen er i dag en student av Jesus. Hun ble invitert til å delta på årets Hamsundager, men takker bestemt nei. Hun vil ikke hylle nazisten Knut Hamsun.

Sara Azmeh Rasmussen ble tildelt Fritt Ords Pris 2012.

Etter en ærlig refleksjon nektet hun å delta på Hamsundagene. I en epost til festivalarrangørene er hun tindrende tydelig på hvorfor:

 «Jeg forstår at forfatter Knut Hamsun er svært viktig i norsk og europeisk litteraturhistorie. Hans kunstneriske bidrag bør fortsatt ha sin plass i akademia og kulturlivet, men uten at mannen som hyllet nazismen og beskrev historiens største morder, Hitler, som «kriger for menneskeheten» blir hedret med egne festivaler.»

Videre skriver hun:

 «Det norske valget om å hylle en stor, litterær skikkelse, til tross for de etiske, mørke sidene i hans politiske valg, viser en umoden, nasjonalsjåvinistisk holdning. Dette skjer på bekostning av et grundig oppgjør med Norges svik mot egne jødiske innbyggere.»

Sara Azmeh Rasmussen peker på at Hamsun var konsekvent i sitt politiske syn gjennom livet – han angret aldri.

Noreg tok aldri eit oppgjer med sine eigne Nazistar.

– Han var rasist og sto for inhumane og patriarkalske verdier.

I eposten til ledelsen for Hamsundagene tar Sara Azmeh Rasmussen også et oppgjør med hele ideen om egne dager for forfatteren:

«Det er rart at nasjonen Norge har en slik trang til å feire egne «vinnere» at man ikke vil innse skammen som er klistret på forfatterskapet til Hamsun og ta et grundig og oppriktig oppgjør med en nazist som bar på et norsk navn og skrev fullkomment og vakkert norsk språk. Det er lettere å kritisere tyske nazister. Infantilt og trist.»

Rasmussen forklarer at hennes tydelige avvisning av Hamsundagene også er påvirket av hennes fascistiske og antisemittiske fortid.

Fra 1991 til 1993 var Sara Azmeh Rasmussen medlem av Det syriske sosialnasjonalistiske partiet (SSNP), et parti som i tillegg til å være nasjonalistisk og tilhenger av et Stor-Syria, også er klart rasistisk. Noen måneder etter at hun hadde klart å bryte med SSNP, konverterte hun fra islam til kristendommen.

– Jeg kunne ha blitt et veldig, veldig farlig menneske. Jeg var ekstremist og fascist. Det har vært en veldig lang prosess å klare å snakke om det uten å skamme meg til døde eller begynne å gråte. Men det er viktig å fortelle om det.

Kilde: Vårt Land.

Min kommentar

Hadde ein mann som Vidun Qusling tatt makta i Norge i dag, ville dei aller fleste knapt ha registert dette. Dei er for opptatte med det som hender i såpeopraer på fjernsyn. Andre har nok med å dryke seg sjølv.

Andre hadde dradd på skuldrene, og slukt enno ein kamel.

At Norge hyller Nazisten Knut Hamsun er sjølvsagt ei skam. Men det er ikkje mange som reagerer på dette heller.

Israel var ein av dei få nasjonane som protesterte då den norske staten finanisere eit stort jubileum for å feier Hamsund sin 150 års dag i 2009.

For Jødane er det framleis ugreit at nasjonane som har stått bak folkemord på sin Jødiske befolkning, på ny tar til å løfte fram Nazistane sine som heltar. Ein av desse nasjonane er Norge.

Skriven av Ivar Fjeld

Merkelappar:, , , , ,

Kategoriar: Endetid

Ingen kommentarar enno.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

<\!-- /#footer-out -->