Stoltenberg beklaga at Nordmenn jaga Jødar

Det tok 70 år før Norge var villig til å beklage at Nordmenn arresterte og tok statsborgerskapet fra 772 norske Jøder.

Nordmenn hjalp Tyskarane med arrestasjon og deportering av 772 jødar 26.november 1942.

I høst er det 70 år siden «det norske holocaust». I løpet av krigen ble 772 norske jøder eller flyktninger deportert fra Norge til nazistenes utryddelsesleirer. Bare 34 overlevde.

– Drapene er uten tvil nazistenes verk. Men det var nordmenn som arresterte. Og det var nordmenn som kjørte bilene, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale under holocaust-markeringen i Oslo fredag.

- Uten å frata nazistene ansvaret, er det tid for å se at politifolk og andre nordmenn deltok i arrestasjoner og deportasjoner av jøder.

  – Jeg finner det i dag riktig å uttrykke vår dype beklagelse over at dette kunne skje på norsk jord, sa Stoltenberg.

50 år etter krigen fastsatte Stortinget et økonomisk oppgjør, kollektivt og individuelt, for likvidasjonen de norske jødene var utsatt for. I underkant av 200 millioner kroner ble bevilget, hvorav det aller meste som kollektive bidrag til sikring av jødisk kultur og fremtid i Norge.

- Resultatet ble en moralsk aksept av statens ansvar for handlinger begått mot norske jøder under 2. verdenskrig, sa statsministeren under talen.

Men til tross for den økonomisk kompensasjonen, mener flere at det var på høy tid med en offisiell unnskyldning til jødene fra den norske stat.

 - Det er svært mange sår som er åpne og som en absolutt bør ha en unnskyldning på. De fleste jødene som ble arrestert i Norge, var norske statsborgere. Da de ble arrestert, mistet de statsborgerskapet. Og da de hvite bussene reiste nedover for å hente fanger som hadde overlevd, fikk ikke jødene være med fordi de ikke lenger var norske statsborgere og regjeringen etter 8. mai ikke ville finansiere hjemtransport, sa Kjersti Dybvig til NTB før minnemarkeringen.

Hun er historiker ved University College i London.

Kilde: Aftenposten:

Min kommentar:

Norge tok aldri eit oppgjer med Nazismen som vaks fram i Norge på 1930-talet.

I Norge var mange “naboar” medlem av Nasjonal samling. Det var “quislingar” i alle nabolag.

Jødisk eigedom i Norge vart i 1942 konfiskert og seld. Pengane for salget vart lagt inn i statskassen.

Først i 1996 var Norge villig til å kompensere Jødane for det økonomiske tapet.  Men så godt som ingen av Jødane som vart robba av den norske stat fekk oppleve at 200 millionar kroner vart gjeve som “blodpengar” til sikring av Jødisk kultur i Norge.

Dei mista ikkje berre livet. Først vart dei robba av det norske statsborgarskapet. Etter krigen nekta Norge å gje dei 34 overlevande jødane statsborgarskapet tilbake.

Slik gjorde den norske stat seg på alle måtar medskuldig i dei misgjerningane som Nazistane utførte både i Norge og i Tyskland.

Statsminsister Jens Stoltenberg skal ha takk for at han er villig til å beklage. Det levner ingen norske statsministrar før Stoltenberg anna enn skam, for at dei ikkje gjorde det same i deira tid som statsleiar i Norge.

Her kan du lese heile tala til Stoltenberg:

Skriven av Ivar Fjeld

Merkelappar:, , , ,

Kategoriar: Israel

2 kommentarar den “Stoltenberg beklaga at Nordmenn jaga Jødar”

 1. januar 28, 2012 kl. 12:24 am #

  En ting er at beklage fortidens fejl. Noget helt andet er, at tage et ansvar for den Jødiske nation i dag.

  • ivarfjeld
   januar 28, 2012 kl. 9:47 am #

   Hei Israel og Endetiden.

   Shalom.

   Når du har gjort urett, er 70 år lang tid før anger blir gjort om til ord. Men det er bedre å beklage etter 70 år, enn å aldri sei desse orda.

   Norge bør også beklage at Norske skattepengar blir brukt til å finansiere Arabisk jødehat. Hatet mot jødane i PLO og Hamas skil seg ikkje ut frå hatet som Nazistane hadde.

   Truleg vil det gå nye 70 år for ein eller annan “Stoltenberg” er villig til å beklage. Vonaleg vil ikkje 6 millionar Jødar bli drepne i Midt Austen før denne beklaginga kjem.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

<\!-- /#footer-out -->