Henrik Syse sine eigne ord i Vårt land

Henrik Syse er som Paven i Roma. Biblen er berre ei av mange kjelder som viser veg til Gud.

Tro på Bibelen

Kanskje satte noen kaffen i halsen da de leste overskriften “Jeg tror ikke på Bibelen” på vl.no. Men min respekt for — og, ja, tro på — Bibelen er større enn den noen gang har vært.

I samtale med Kjetil Hope i serien om ateisme og tro fremholdt jeg det som for meg (og mange med meg) er et viktig religionsfilosofisk poeng: Jeg tror på Gud, og ikke på Bibelen som sådan. Bibelen ser jeg på som Guds ord, formidlet til oss mennesker i det språk som den tidens mennesker kunne forstå — et språk som er like levende og utfordrende for oss den dag i dag. For meg er Bibelen den viktigste veiviser til Gud, og den utgjør et levende Ord som vi skal ha dyp respekt for og bygge vår tro på.

Men Bibelen er også vanskelig, noen ganger tilsynelatende inkonsistent og noen ganger med et gudsbilde vi har vanskelig for å gripe. Da er det viktig å huske at det ikke er de konkrete ordene i Bibelen som sådan vi tror på, men den guddommelige virkelighet de peker mot. Derfor skal vi også møte Bibelen med ydmykhet.

DET var poenget jeg ønsket å få frem, og ikke noe mer radikalt enn det. Selvsagt avhenger dette også av hva vi mener med “å tro på noe”. I en viss forstand av begrepet “tror jeg” selvfølgelig på Bibelen. Men det er den levende Gud som Bibelen peker mot, som jeg dypest sett tror på, ikke bokstavene eller ordene i seg selv.

Innlegg av Henrik Syse i Vårt Land

(ny sak)

Henrik Syse tidelt Bibelprisen

Skrevet av Fuglset, William
Publisert 02.11.2011
– Å formidle Bibelens ord er på sett og vis lett, sier den bokaktuelle prisvinneren.

Det Norske Bibelselskap tildelte på onsdag Bibelprisen 2011 til filosofen, forskeren og forfatteren Henrik Syse.

Syse, sønn av tidligere statsminister Jan P. Syse, er også søndagsskolelærer i Fagerborg menighet, og presenterer seg ofte i media som «forsker og søndagsskolelærer».

Kilde Korsets Seier.

Min kommentar:

Ein mann som seier “For meg er Bibelen den viktigste veiviser til Gud”,  er ingen kristen. Syse er i kanskje ein god katolikk?  Dei som markandsfører Endetidsreligionen har mange vegvisarar til “gud”. Syse er som mange andre religiøse menneske.

  “Men Bibelen er også vanskelig, noen ganger tilsynelatende inkonsistent og noen ganger med et gudsbilde vi har vanskelig for å gripe”.

Mange agnostikarar har vanskar med “gudebildet” i Bibelen. Som også Henrik Syse.

Skriven av Ivar Fjeld

Merkelappar:, , , ,

Kategoriar: Bibelen

8 kommentarar den “Henrik Syse sine eigne ord i Vårt land”

 1. Martin Blom
  november 12, 2011 kl. 5:43 am #

  Hei Ivar!
  Må berre sei at dette kaller eg å kverulere. Trur du er på villspor. Skjøner ikkje kva du prøver å oppnå med det du skriv. Hvis alle skal bli vurdert ut fra hva som står i avisa, er det mange som du ikkje kan kalle kristen. Trur heller ikkje det er du som skal døme kven som er kristen eller ikkje.

  Eg skal heller ikkje døma om han er ein kristen eller ikkje men eg oppfatter Syse som ein god kristen, så da er eg nok ute og kjører eg og. Har foresten hørt han live en gang og fekk da eit veldig godt intrykk av han. Eg har heller ingen grunn til å tru at ikkje Henrik Syse er ein god søndagsskule lærer.

  • Edel
   november 12, 2011 kl. 10:54 am #

   Det er opp til Gud å se hvem som er kristen,eller ikke er kristen.
   Det er ikke vi som skal dømme.
   Vi kan mene mye,men bare GUD ser våre innerste tanker og det vi står for.
   Døm ikke,for at du ikke selv skal bli dømt.

   • ivarfjeld
    november 12, 2011 kl. 2:36 pm #

    Kjœre Edel.

    Shalom, og kjœrleik i Jesus Messias.

    Dersom nokon framstiller Gud feil, så må kristne få lov å reagere. Det er på Bibelen vi kan seie kven som er ein kristen. Gud kan faktisk ikkje lyge. Han er Ordet. Det er på Ordet folk skal bli dømd. Ikkje på magefølelsen.

    Eg har ikkje dømt Henrik Syse. Eg har i motsetnad til mange andre, utfordra han til å tenkje nøye gjennom kva Bibelen faktisk er. Biblen er ikkje ein av mange gode veiledingar som Gud har gitt oss. Jesus er Ordet som kom som eit menneske. Dersom du ikkje erkjenner dette, så risikerer du å støtte deg på ein kopi av Jesus frå Nazareth.

  • ivarfjeld
   november 12, 2011 kl. 2:26 pm #

   Hei Matin.

   Shalom.

   Det er mogeleg eg kverulerer. Men det vart i det minste debatt om dette. Henrik Syse gjekk sjølv ut i Vårt Land for å presisere kva han meinte med at han ikkje trudde på Bibelen.

   Personleg synes eg dette er ei god sak. Det blir feil å skyte på Vårt Land, og at “avisene” skriv så mykje rart. Dersom vi ikkje kan bli enige om kven Gud er, så synes eg vi skal gjere som Paulus. La det bli debatt, og la Gud vise kven som har rett.

   Den Bibel-kristiske metode reduserer Gud til ein “julenisse” var det ein som sa. Eg synes det er ein god skildring av korleis mange ser på “gud”.

   Det er vanskeleg å akseptere ein Gud som vil sende milliardar av menneske til Helvete. Som seier at berre dei som er lydige vil sleppe inn i Himmelen. Mange skulle nok ynskje at Gud ikkje er slik Han framstår i Bibelen. Men ein langt hyggelegare fyr, som Biblen seier noko om. På like linje med tradisjonane til kyrkja, og somme andre gode kjelder.

   • ivarfjeld
    november 12, 2011 kl. 2:54 pm #

    Hei Martin.

    Det var ein anna poeng eg gløymde.

    Ein av reformasjonen sine store stridsspørsmål var Luther si doktrine: Sola Scriptura. På skrifta (eintal) åleine kjenner vi Gud. Katolikkane er ikkje samde i dette. Den katolske religion har tatt inn litt av kvart ekstra. Slik oppstår vranglœre om kvem Gud er.

    Det er viktig å stå på Reformasjonen sin lœrdom.

 2. Hildegunn
  november 13, 2011 kl. 8:25 pm #

  Hei Ivar

  Jeg reagerte også på det Henrik Syse sa. Det gjør meg både forvirret og trist. Jeg har prøvd med all godvilje å forstå det han sier. Enten så er det altfor filosofisk til at jeg kan forstå dette, ellers så er det alvorlig feil det han sier.

  Får håpe at han ikke sier dette til barna han underviser på søndagsskolen….. For hvordan skal barna kunne tro til frelse hvis de samtidig som de får høre Bibelfortellinger får høre at de ikke trenger å tro på Bibelen som “sådann”?

  Jeg forstår mer og mer hva Jesus mente med det han sa at man må bli som barn for å komme inn i Guds Rike. Barn tror og har tillit til Gud og hans Ord (Bibelen) selv om de ikke forstår alt. Det er sant fordi Gud, i sitt Ord har sagt det, basta!!!!!! Ikke noe filosofisk tåkeprat der i gården, nei!!!

  Dette som H. Syse kommer med, minner meg om disse som sier at man kan være muslimsk Jesusetterfølgere . Har prøvd og sette meg inn i denne tankegangen også. Men jeg kan ikke få det til å stemme. For hvordan kan en som har gitt sitt liv til Jesus fortsatt be i en moske og fortsatt lese og stille koranen på lik linje med Bibelen?

  Mener H. Syse med det han sier at Bibelen er bare EN veiviser til Gud og bare ETT levende Ord mens Koranen og andre religiøse skrifter er andre veivisere og også levende ord?

  Jeg vet ikke om det bare er jeg som ble forvirret av det han sa. Men hvis dette gir inntrykk av at Bibelen/ Den Hellige Skrift/ Guds Ord (Og da mener jeg ikke falske New Age oversettelser som “The Message”, som ikke er Guds Ord , og som ikke gir Gud ære) ikke er troverdig, er dette tragisk!

  Ja, det blir sagt masse rart…. Godt at Guds Ord ikke forandrer seg og er like sant som det alltid har vært!Guds Ord blir angrepet som aldri før. Men vi vet, slik det står skrevet at;

  “Guds Ord er levende og virksomt og skarpere enn noe tveegget sverd. Det trenger gjennom helt til det kløver sjel og ånd, ledd og marg, og dømmer hjertets tanker og råd.”
  Hebr.4 v 12

  • ivarfjeld
   november 14, 2011 kl. 2:01 am #

   Kjœre Hildegunn.

   Shalom.

   Her er vi heilt på linje. Eg er også Gideonitt. Eg bruker ein god del av tida mi på å få menneske til å lese Bibelen. Ikkje som ei god historiebok der det finnes litt av kvart som kan bringe lys over kven Gud er. Men fordi Bibelen er fasiten pa kven Gud er. Det finnes ingen andre fasittar, men ein masse unøyaktig løgn og dikt i mange ulike bøker.

   Det mest fantastiske ved Bibelen er alle løftene som Far, Son og Heilag Ånd har gitt oss. Dersom desse løftene er relative, så er det ingenting menneske kan stole på.

   Stå på Hildegunn. Jesus er med deg. La aldri menneskebud få farge trua di. La Bbelen styre. Den vil avsløre kven som lyer Jesus.

 3. Hildegunn
  november 16, 2011 kl. 10:45 pm #

  Ja, Ivar, du sier det helt rett; Bibelen er fasiten på hvem Gud er!! Derfor så må vi, som det står i Bibelen, la Guds Ord få rikelig plass hos oss!! Ja, så heldige vi er som har Guds Ord!
  Jeg leste nettopp ferdig ei bok om ei kristen kvinne fra Eritrea som ble fengslet og torturert på det verste fordi hun var kristen og ikke fornektet troen. Der forteller hun om hvordan hun og andre kristne smugglet inn Bibelen i fengselet og prøvde på alle mulige vis å ta til seg av Guds Ord, selv om de på den måten risikerte å bli enda mer torturert hvis de ble oppdaget.Dette viste meg hvor mye vi kan takke Herren for at vi kan fritt lese i Hans Ord, og også om at vi må benytte oss av denne friheten. For vi vet ikke om vi får beholde den friheten for alltid.

  Takk for din oppmuntring:-) Hold deg fortsatt nær til Herren, du også, Ivar, så vil Han holde seg nær til deg! Takker deg igjen for dine flotte lærerike innlegg på bloggen din! Det gjelder å være våkne og ikke la lyset vårt slukne i den tiden vi lever i. Jeg trenger hele tiden å granske hjertet mitt om jeg vandrer på den riktige veien.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

<\!-- /#footer-out -->